Poliklinka Beograd

Poliklinika Beograd
Poliklinika Beograd
Džona Kenedija 10f, Beograd
Poliklinika Beograd Džona Kenedija 10f, Beograd

Urologija

Šta je urologija?

Urologija je specijalistička grana medicine koja se bavi oboljenjima urinarnih organa (bubreg, ureteri, mokraćna bešika i uretra) kao i genitalnih organa muškarca (penis, testisi, epididimi, prostata).


Najčešći razlozi posete urologu

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu jesu infekcije mokraćnih puteva, kamenje u bubregu i mokraćnim putevima i oboljenja prostate. Nažalost, čest razlog dolaska urologu jesu i tegobe iza kojih se krije neko od malignih oboljenja urogenitalnog trakta.


Važnost pravovremenog pregleda i dijagnoze

Blagovremeno i tačno postavljena dijagnoza olakšaće izlečenje i sprečiti neželjene posledice i komplikacije kako benignih oboljenja (infekcija, kamen, benigno uvećanje prostate), tako i malignih oboljenja koja su, ako su otkrivena u ranom stadijumu razvoja, najčešće definitivno izlečiva.


Koje urološke preglede radimo u Poliklinici Beograd

U okviru Poliklinike „Beograd“ mogu se obaviti:

  • Pregled lekara specijaliste urologije
  • Urološki ultrazvučni pregled
  • Urološka ispitivanja
  • Urološke intervencije u lokalnoj anesteziji
  • Urološke operacije


Fimoza

’’Višak’’ kožice polnog uda, koja se sužava i ne može prevući preko glavića. Ponekad se zatvori toliko da onemogućava mokrenje. Kod starijih od 40 godina može biti rani znak karcinoma (raka) penisa i tada je operacija uklanjanja kožice- cirkumcizija- OBAVEZNA i može značiti izlečenje. Radi se u lokalnoj anesteziji, mada pacijent može zahtevati i drugačiji oblik anestezije. Zahvat traje 15-20 minuta, a pacijent se istog dana otpušta kući.


Kondilomi

Ubrajaju se u polno prenosive bolesti, izazvane humanim papiloma virusima (HPV). Manifestuju se kao bradavičasta ispupčenja na koži i sluzokoži polnih organa oba pola. Kod muškaraca mogu biti unutar ili pored mokraćne cevi. Moraju da budu odstranjeni, jer u suprotnom, bujaju do grotesknih razmera i mogu dovesti do ozbiljnih krvarenja usled spontanog pucanja. Najjednostavnije i kozmetski najefektnije se uklanjaju električnim-termokoagulacionim nožem (EKT). Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, kratko traje, a pacijent odmah odlazi kući.


Uvećanje prostate-benigna prostatična hiperplazija (BPH)

Oboljenje muškaraca starijih od 50 godina. Oko 80% starijih od 60 godina ima izražene tegobe, a do 70% onih sa tegobama treba da uradi neku od operacija. Medikamentozna terapija-lekovi- za BPH- NE uklanjaju prostatu, već samo ublažavaju tegobe, a kod nekih pacijenata ni to. Kod manje uvećanih prostata, što se određuje ultrazvučnim pregledom, ukoliko je potrebna, predlaže se transuretralna resekcija prostate-endoskopska operacija (bez reza). Međutim, kod znatnih uvećanja prostate teže od 60-70 grama, naročito sa takozvanim srednjim režnjem, uspešniji tretman je otvorena ili klasična operacija kod koje postoji rez na prednjem trbušnom zidu iznad stidne kosti. Postoperativni tok traje 5-6 dana i za to vreme pacijent nosi urinarni kateter.


Varikokela – proširenje vena testisa

Postoji kod većine muškaraca, najčešće sa leve strane. Preko 60% onih sa proširenjem testisnih vena, ima problem sa oplodnjom. Veoma prostom i minimalno invazivnom metodom, kojom podvezujemo površinske proširene vene, možemo značajno povećati oplodnu moć muškarca. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, traje nekoliko minuta a pacijent je odmah sposoban za sve aktivnosti.Najčešća pitanja