Poliklinka Beograd

Poliklinika Beograd
Poliklinika Beograd
Džona Kenedija 10f, Beograd
Poliklinika Beograd Džona Kenedija 10f, Beograd

Ne odlažite operaciju štitne žlezde

Štitna (štitasta) ili tiroidna žlezda

Štitna (štitasta) ili tiroidna žlezda igra izuzetno važnu ulogu u ljudskom organizmu. Poremećaj njenog rada i lučenja hormona izaziva ozbiljne posledice koje se često leče dugo i uporno. Za uspešno izlečenje presudne su saradnja pacijenta i lekara, precizno uspostavljanje dijagnoze (pregled endokrinologa, endokrinog hirurga, laboratorijske analize, ultrasonografija, punkciona biopsija), i strogo pridržavanje terapije.

Operacije štitaste žlezde

Operacije štitaste žlezde u Poliklinici Beograd obavlja prof. dr. Aleksandar Diklić, najbolji srpski endokrini hirurg koji je izvršio više od 7.000 operacija pacijenata. On kaže:

Ignorisanje poremećaja rada štitne žlezde

“Ignorisanje poremećaja rada štitne žlezde može dovesti do trajnih i ozbiljnih poremećaja u organizmu. U zavisnosti od uspostavljene dijagnoze, kod jednog broja pacijenata neophodno je izvršiti hirurški zahvat, odnosno operaciju štitne žlezde. Danas ova vrsta operacija spada u rutinske, ali s obzirom da je reč o osetljivoj žlezdi, od velike važnosti je stručnost hirurga.”

Posledice usled zanemarivanja oboljenja štitne žlezde

U situacijama kada je žlezda zbog svoje disfunkcije uvećana, može se stvoriti pritisak na dušnik, što dovodi do otežanog disanja. Osim toga, dugotrajno lučenje prekomerne aktivnosti žlezde u teškim slučajevima dovodi do velike iscrpljenosti, mršavljenja i do nepovratnog oštećenja srca. Sedam do deset posto slučajeva nodularne strume može da preraste u rak.

Koliko traje operacija štitne žlezde?

U zavisnosti od težine oboljenja, operacija traje do dva sata. Sprovodi se u opštoj anesteziji.

Oporavak brz i bez komplikacija

Nakon operacije, pacijent ostaje hospitalizovan jedan dan u našoj poliklinici, radi praćenja opšteg stanja organizma i regije vrata u kojoj je izveden hirurški zahvat. Po odlasku kući, pacijent se vraća svojim redovnim životnim aktivnostima. U početku se preporučuje izbegavanje teških fizičkih aktivnosti, umaranja i stresnih situacija. Komplikacije su izuzetno retke, i ukoliko se pojave, manifestuju se u vidu blage promuklosti. Lekar specijalista naše poliklinike na raspolaganju je pacijentu tokom celog oporavka, i kasnije tokom redovnih kontrola rada štitne žlezde.

Operacija – siguran put do izlečenja štitne žlezde

Rezultati operacije štitne žlezde su odlični, nekadašnji simptomi i problemi se povlače.

Operacija štitne žlezde uz minimalne ožiljke

Operacija štitne žlezde ostavlja minimalne ožiljke u vratnoj regiji. Vrsni hirurzi u našoj poliklinici vode računa i o estetskom segment, te tokom operacije prave rez u ravni jedne od postojećih bora na vratu.

Više o oboljenima štitne žlezde možete pročitati na našoj stranici.

Dodatne informacije 011/301 80 81