Bezbolno ukonite aterome, mladeže, bradavice, lipome, keratoze i fibroze

Poliklinika Beograd
Poliklinika Beograd
Džona Kenedija 10f, Beograd
Poliklinika Beograd Džona Kenedija 10f, Beograd
Poliklinika Beograd |Uklanjanje ateroma
Poliklinika Beograd | Besplatni saveti

Za BESPLATNE Viber konsultacije sa našim NAJBOLJIM hirurgom pošaljite poruku na +381 63 216 456

Za BESPLATNE Viber konsultacije sa našim NAJBOLJIM hirurgom pošaljite poruku na:

Poliklinika Beograd | Besplatni saveti+381 63 216 456 Poliklinika Beograd | Besplatni saveti+381 63 216 456

Uklanjanje ateroma

Koža i male hirurške intervencije

Koža, najveći organ ljudskog tela (čini skoro šestinu naše telesne težine), štiti nas od bakterija, regulator je telesne temperature i najviše izložena spoljašnjim uticajima.

Zdrava koža je mekana, ujednačene boje, dobro hidrirana i osetljiva na dodir, pritisak i temperaturu u optimalnoj meri. Kada je oštećena, koža ne ispunjava sve svoje funkcije u punoj meri: osetljivija je na spoljašnje uticaje i posebno sklona infekcijama. 

Kao i ceo organizam, kožu treba negovati, a promene koje se na njoj javljaju ne treba zanemariti. Iako na njih najčešće reagujemo zbog estetike, važnije od toga jeste činjenica da nam stanje kože ukazuje na opšte telesno zdravlje.


Koje su najčešće promene na koži?

Promene na koži su često benigne prirode, ali neke od njih mogu prethoditi i tumoru kože, pa ih je neophodno na vreme sanirati. Najčešće promene na koži su: ateromi, lipomi, mladeži, bradavice, fibromi, keratoze i ksantelazme.


Šta su ateromi?

Ateromi su benigne izrasline na koži ili potkožnom tkivu. Lipomi su benigni tumori u obliku potkožnih masnih čvorova. Mladeži su benigne okruglaste promene na koži koje su tamnije u odnosu na okolnu kožu, dok su bradavice grube i tvrde i po boji slične ostatku kože. Fibromi su benigne izrasline na koži, najčešće na očnim kapcima, keratoze su staračke bradavice i najčešće se javljaju u trećem dobu, a ksantelazme su promene na koži u unutrašnjim uglovima gornjih kapaka.


Razlika između keratoza i ostalih izraslina na koži?

Dok su keratoze, na primer, više estetski problem, ksantelazme, ateromi, lipomi i fibromi mogu i te kako onemogućavati čoveku svakodnevno normalno funkcionisanje, pa i proizvesti veće komplikacije.


Kako vam Poliklinika Beograd može pomoći?

Ako imate neke od navedenih promena na koži, prepustite se našem timu lekara i oni će naći najbolji način da vaša koža bude zdrava i da uklonite estetske nedostatke.


Koje male hirurške intervencije radimo u Poliklinici Beograd

Poliklinika Beograd uspešno rešava sve vaše dermatološke probleme:

  • Uklanjanje ateroma
  • Uklanjanje lipoma
  • Uklanjanje mladeža
  • Uklanjanje bradavica
  • Uklanjanje fibroma
  • Uklanjanje keratoza
  • Uklanjanje ksantelazme


Kako nastaju ateromi?

Preko kože se izlučuje sebum, koji luče lojne žlezde. Kada se desi da se izvodni kanal zapuši, lučenje sebuma je onemogućeno, on se nakuplja i dolazi do formiranja kapsule oko masnog sadržaja. To se manifestuje u vidu beličastih, loptastih ispupčenja, koja mogu biti tvrda ili meka. Te izrasline rastu postepeno, kako se sadržaj lojnih žlezda nakuplja.


Koje su karakteristike ateroma?

Najčešća mesta gde se ateromi javljaju jesu lice, vrat, leđa i regija iza ušiju, ali se mogu pojaviti i na drugim delovima tela. Mogu biti različite veličine, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, a sadržaj ateroma je gust i neprijatnog mirisa. Ateromi nisu bolne promene, izuzev u slučajevima kada dođe do upale. Zato ih ne treba dirati, istiskivati i sl., iako često podsećaju na bubuljice. Kada se upali, dolazi do otoka, crvenila, povećanja temperature kože oko ateroma, aterom naglo raste i ta promena može biti veoma bolna.


Kako se uklanjaju ateromi?

Da ne bi došlo do komplikacija, aterome je potrebno na vreme ukloniti. Preporučuje se da se intervencija vrši kada nema upale, jer je jedino tada moguće sa sigurnošću aterom otkloniti zajedno sa kapsulom, što je preduslov izlečenja. Ako se intervencija radi pod upalom, proses otklanjanja je dvostruko teži jer je neophodno ukloniti aterom i rešiti problem upale.

Aterome veličine do 5 mm moguće je, zajedno sa kapsulom, otkloniti radiotalasima. Nije potrebno šivenje, na mestu intervencije ostaje krasta, koja iza sebe ne ostavlja nikakav ožiljak. Veće aterome neophodno je ukloniti hirurškim putem. To se radi u lokalnoj anesteziji, intervencija je bezbolna i traje oko 15 minuta. Ako se intervencija radi kada nema upale, na tom mestu ožiljka gotovo da nema.


Besplatne konsultacije sa hirurgom

Zakažite pregled ili besplatne konsultacije sa našim hirurgom na telefon: +381 63 216 456


Najčešća pitanja

Aterom je masno tkivo?

Ateromi se često nazivaju i masno tkivo, što je pogrešno jer je masno tkivo (lipom*) promena sasvim drugačije prirode.