Urologija

Urologija je specijalistička grana medicine koja se bavi oboljenjima urinarnih organa (bubreg, ureteri, mokraćna bešika i uretra) kao i genitalnih organa muškarca (penis, testisi, epididimi, prostata).

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu jesu infekcije mokraćnih puteva, kamenje u bubregu i mokraćnim putevima i oboljenja prostate. Nažalost, čest razlog dolaska urologu jesu i tegobe iza kojih se krije neko od malignih oboljenja urogenitalnog trakta.

Blagovremeno i tačno postavljena dijagnoza olakšaće izlečenje i sprečiti neželjene posledice i komplikacije kako benignih oboljenja (infekcija, kamen, benigno uvećanje prostate), tako i malignih oboljenja koja su, ako su otkrivena u ranom stadijumu razvoja, najčešće definitivno izlečiva.

U okviru Poliklinike „Beograd“ mogu se obaviti:

  • Pregled lekara specijaliste urologije
  • Urološki ultrazvučni pregled
  • Urološka ispitivanja
  • Urološke intervencije u lokalnoj anesteziji
  • Urološke operacije

Fimoza

’’Višak’’ kožice polnog uda, koja se sužava i ne može prevući preko glavića. Ponekad se zatvori toliko da onemogućava mokrenje. Kod starijih od 40 godina može biti rani znak karcinoma (raka) penisa i tada je operacija uklanjanja kožice- cirkumcizija- OBAVEZNA i može značiti izlečenje. Radi se u lokalnoj anesteziji, mada pacijent može zahtevati i drugačiji oblik anestezije. Zahvat traje 15-20 minuta, a pacijent se istog dana otpušta kući.

Kondilomi

Ubrajaju se u polno prenosive bolesti, izazvane humanim papiloma virusima (HPV). Manifestuju se kao bradavičasta ispupčenja na koži i sluzokoži polnih organa oba pola. Kod muškaraca mogu biti unutar ili pored mokraćne cevi. Moraju da budu odstranjeni, jer u spurotnom, bujaju do grotesknih razmera i mogu dovesti do ozbiljnih krvarenja usled spontanog pucanja. Najjednostavnije i kozmetski najefektnije se uklanjaju električnim-termokoagulacionim nožem (EKT). Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, kratko traje, a pacijent odmah odlazi kući.

Uvećanje prostate-benigna prostatična hiperplazija (BPH)

Oboljenje muškaraca starijih od 50 godina. Oko 80% starijih od 60 godina ima izražene tegobe, a do 70% onih sa tegobama treba da uradi neku od operacija. Medikamentozna terapija-lekovi- za BPH- NE uklanjaju prostatu, već samo ublažavaju tegobe, a kod nekih pacijenata ni to. Kod manje uvećanih prostata, što se određuje ultrazvučnim pregledom, ukoliko je potrebna, predlaže se transuretralna resekcija prostate-endoskopska operacija (bez reza). Međutim, kod znatnih uvećanja prostate teže od 60-70 grama, naročito sa takozvanim srednjim režnjem, uspešniji tretman je otvorena ili klasična operacija kod koje postoji rez na prednjem trbušnom zidu iznad stidne kosti. Postoperativni tok traje 5-6 dana i za to vreme pacijent nosi urinarni kateter.

Varikokela – proširenje vena testisa

Postoji kod većine muškaraca, najčešće sa leve strane. Preko 60% onih sa proširenjem testisnih vena, ima problem sa oplodnjom. Veoma prostom i minimalno invazivnom metodom, kojom podvezujemo površinske proširene vene, možemo značajno povećati oplodnu moć muškarca. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, traje nekoliko minuta a pacijent je odmah sposoban za sve aktivnosti.

Linkovi:

Dejstvo aktiviranog rekombinantnog faktora VII u hemostazi nakon radikalne nefrektomije
Lečenje infertilnih i subfertilnih muškaraca sa varikokelom minimalno izazvanim hirurškim metodom
Prikaz slučaja odmakle primarne hidatidne bolesti bubrega

Pogledajte kompletan cenovnik

Vaše zdravlje je vaša najbolja investicija

Zakažite vaš pregled već danas